Aug 18, 2011

mari belajar bercakap dalam bahasa kelantan (maghi blaja kecek dale bahaso klate)


Entri ini dibuat khas untuk kawan2 blogger yang nak blaja bercakap dalam bahasa kelantan terutama sekali buat Ayie Abas a.k.a Putera Gahara Gagah Perkasa (PGGP) yang dah request kat zaa untuk buat entri belajar bahasa kelantan ni... Ayie cakap die nak blaja cakap kelantan sebab nak cari awek kelantan... die cakap lagi nanti senang nak tackle awek kelantan (hanya satu pembohongan dari zaa) haha..

Slow2 lah ye... hari ni zaa just nak aja beberapa patah perkataan yang simple2.. senang untuk Ayie dan korang2 nak ingat..

:::untuk tujuan soal menyoal:::


     apa     =    gapo
     siapa   =   sapo
     mana   =   mano
     bila   =   bilo
     kenapa  =  bakpo
     bagaimana  =   gano / guano / lagu mano


::perkataan2 yang salu digunakan ::


     seperti = seghupo / supo
     kalau = kalu
     makan = make
     kenyang = kenye
     jumpe = jupo / temu
     pergi = gi
     sekejap tadi = sakni
     kedai = keda
          
::perkataan yang super pekat::


     lapa peda = lapar
     keta lutut = gementar
     panah cher = panas terik
     ketak jik = sangat ketat
     busuk banga = busuk sangat
     nipu banga = tipu (untuk seorang penipu)
     manih leting = manis sangat
     pahek lepa = pahit sangat
     masin peghak = masin sangat
     jok ong = mendung


jangan lupa tau, perkataan2 kelantan kat atas ni banyak yang kene disebut bersabdu tau...


itu je lah dulu ye... zaa dah ngantok sangat ni...menaip sambil tersengguk-sengguk dah.. nanti lain kali kalau rajin zaa buat ayat atau dialog so senang sikit korang nak faham n ingat k..


Entry ini akan diupdate dari semasa ke semasa~

21 comments:

  1. ZAA...ADA JUGA BEBERAPA PKTN DLM ENTRY nie YG AYIE DAH TAHU...CUMA YG BHSA KELANTAN SUPER PEKAT tu KURANG TAHU...TQ ZAA JADI CIKGU BHSA KLATE PD MEREKA2 YG BUKAN ORG KLATE.

    ReplyDelete
  2. owh.. bahaso kelate adalah bahaso kebangga'e kito

    ReplyDelete
  3. manis leting

    masin perak

    pahit lepa..ngeh3

    ReplyDelete
  4. Ayie::same2 Ayie... 2 la... dah agak mesti dah bnyk yang ayie tau... zaa fkir ni permulaan..takut ade yang langsung xtau..hehe

    Niena::: sangat bangga..hehe

    Cikparah:: breep, zaa dh update yang breep bg tu... hehe...tQ ye =))

    ReplyDelete
  5. comey sangat. Parents pakar org kelate tp pakar tk buleh kecek. Hik3

    ReplyDelete
  6. pakar kena blaja ngn parents la... sbb sebutan dia banyak yang sabdu..hehe kalau belaja melalui tulisan ssh sikit la...

    rugi la pakar xblaja.. =))

    ReplyDelete
  7. fuyoo... ore kelate la ni? haha :D :D saing..

    iefwatsahaja.com

    ReplyDelete
  8. cikparah::: jok ong tu mendung dop??? hahahaha molek2...

    ifwat::: ore klate la.. hehe.. saing2.. =)))

    ReplyDelete
  9. menarik!... hehe...tang yg super pekat tu je yg macam bru nak dengar...yg lain senang jer ;-) tq.......

    ReplyDelete
  10. BoyPJ :: hehe.. wecome.. boy Pj mesti ade kawan ngn bdk klate kan?? hehe

    yang super pekat tu, lawak pon ade..huhu

    ReplyDelete
  11. Lain kali buat la bahasa kelate lebih banyak

    ReplyDelete
  12. Lain kali buat la bahasa kelate lebih banyak

    ReplyDelete
  13. i'ALLAH.... nanti zaa cuba try ye.. =)

    ReplyDelete
  14. seronok la belajar bahasa kelantan ni.. Terbaikk.. :)

    ReplyDelete
  15. Mimiey:: Thanks... seronok lebih2 lagi perkataan yang super pekat tu...hehe

    ReplyDelete
  16. thanks noh dok kongsi lagu mana dok kecek klate. . boleh doh lepas ni kawe dok kecek klate huhu. .

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...